Rozjezdový večírek CSPK, 25. 11. 2009

19.09.2011 22:01

Dne 25. listopadu 2009 proběhla v pražském karlínském klubu „Underground“ rozjezdová akce nedávno vzniklého Centra pro studium populární kultury (CSPK). Cílem tohoto setkání bylo představit Centrum širšímu publiku. Do té doby žilo pouze v povědomí jeho členů a několika spřízněných duší. Organizátoři se tedy trochu obávali možnosti, že i úvodní večírek bude probíhat v tomto úzkém kamarádském kruhu. Byli ale příjemně překvapeni. Účast byla opravdu hojná. Zřejmě dobře zafungovala reklama v podobě plakátků vyvěšovaných na nástěnkách pražských vysokých škol a na internetu. Nakonec totiž z celkového počtu více než 100 lidí byla většina „cizích“.

Tématické spektrum příspěvků bylo široké, jak je patrné z jejich výčtu: Audiovizuální populární kultura českého postsocialismu; Akcelerovaný kapitalismus v populární kultuře středovýchodní Evropy; Transformace sexuality ze Západu na Východ; Dětské písně a propaganda; Bratříčku zavírej vrátka: Proměny jednoho protestsongu; Céčka: Sběratelství v čase (ne)dostatku; CCTV: lidskoprávní okénko; „Za komunistů bylo líp“; Reklamy za socialismu a kapitalismu; Nico v Praze. Přednášky byly bohatě doplněny obrazovým a zvukovým materiálem. Při sledování některých ukázek si člověk mohl pomyslet něco o milosrdnosti paměti, která mnohé viděné a slyšené raději potlačí, většinu to jistě napadlo třeba po shlédnutí videoklipů československých „umělců“ z počátku 90. let.

Aby účastníci akce nebyli zavaleni pouze „populárními“ výtvory, zakomponovali do programu organizátoři také koncert plzeňské kapely Fenomendés, který se opravdu povedl. V závěru, kdy už se akce přehoupla do fáze více méně společenského setkání, byl organizátory zvukový prostor vyplněn hudební kulisou turbofolku, krautrocku & bollywood-disco terroru.

Vzhledem k personálnímu a částečně také tématickému propojení CSPK a STREDu bylo toto setkání ideální příležitostí pro křest nového čísla Dialogu. Pro návštěvníky byly připraveny vytištěné plakátky s výběrem z obsahu a s ukázkami článků, aby měli představu, jakým způsobem lidé kolem CSPK pracují. K dispozici byly také informační letáky o Centru, jeho práci a cílech, nechyběl ani odkaz na webové stránky, na kterých je možné sledovat aktuální dění a činnost Centra.

Akce se vydařila a všichni už se těšíme na další.