Celebrity, které stvořil internet, 22. 5. 2012

22.05.2012 23:29

 

Celebrity, které stvořil internet

 

V rámci cyklu filmových večírků CSPK zabrousil Marek Škorvaga do málo probádaných vod českého internetu a na příkladu několika rozdílných postav zmapoval svébytný proces vzniku internetové „hvězdičky“ a její přerod v plnohodnotnou celebritu. Ačkoli pro mnohé představují vrchol nevkusu nebo nepochopitelnou recesi, jména Marie Pojkarová, Dominika Myslivcová, LuŠtěLa či Radovan Kaluža zaznamenala v posledních letech fenomenální ohlas. Pravidelně plní diskuzní fóra, zmiňují se o nich mainstreamová média a jejich webové stránky nebo klipy umístěné na youtube vykazují mimořádně vysokou návštěvnost.

Přes různý věk i sociální původ, spojuje všechny zmíněné nečekaný a značně rozporuplný úspěch. Pozorní uživatelé internetu dokázali zpopularizovat na první pohled nezajímavý pubertální blogísek „barbínky“ a modelky Dominiky Myslivcové nebo infantilní Zvídavý dotazník její „následovatelky“ Natalie Sadness, proslavili bizarní webové stránky zneuznaného intelektuála Henryka Laholy či metrosexuála z Ostravy Radovana Kaluži, objevili pubertální děvčata LuŠtěLa. Všem výše zmíněným (s výjimkou Laholy) tak odstartovali pozoruhodnou kariéru v showbusinessu.

LuŠtěLa natáčí videoklipy a boduje v anketě Český slavík, Myslivcová se stala tváří kampaně T-mobile a vévodí žebříčku českých celebrit na stránkách osobnosti.cz, Natalia Sadness se objevila na titulní stránce týdeníku Reflex, Pojkarová spolupracuje s Jiřím Pomeje a bulvární tiskoviny jí nazývají „nejdivnější zpěvačkou“, o Kalužovi vznikl z iniciativy zlínských studentů celovečerní dokument. Právě tomuto filmu debutujícího režiséra Adama Sedláka byla vyhrazena druhá část večírku.